فهرست مطالب

دانش انتظامی خراسان جنوبی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 44، بهار 1402)

نشریه دانش انتظامی خراسان جنوبی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 44، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • افسانه حسنی فورک*، الهه تجلیلی، فاطمه عباسی درمیان صفحات 9-41
    فقر همواره مسیله ای مهم و قابل طرح بوده است به ویژه که اهمیت آن بعد از انقلاب اسلامی فراوانی گرفت به طوری که بخش زیادی از افراد، تحت پوشش نهادها و سازمان‎های حمایتی قرار گرفتند. در حال حاضر، بیکاری به عنوان یک معضل در شهرها موردبحث است که علت آن را فقدان توسعه شمرده اند. بیکاری امروزه در شهرها به سرعت در حال افزایش است. فقر و بیکاری از مقولات بسیار مهم است؛ ضمن این که سرعت قابل توجهی دارد و همچنان به عنوان مسیله ای است که در جامعه پذیرفته شده نیست و مغایر ارزش های عام حاکم بر جامعه و نشانه بی عدالتی در بستر جامعه است و به دو معضل اصلی حال و آینده معروف است. با همه پیشرفت هایی که جهان در سال های اخیر تجربه کرده است، موضوع بیکاری همچنان در صدر مسایل اقتصادی و اجتماعی بخش عظیمی از کشورهای جهان قرار دارد. این موضوع به بحران بزرگی تبدیل شده است که توازن و تعادل جامعه را بر هم می زند و باعث ایجاد بحران های متعددی می‎شود. وجود پدیده فقر و بیکاری نشان دهنده ضرورت یک اصلاح و تجدیدنظر در سیاست ها و برنامه های اجتماعی است. هدف پژوهش حاضر «بررسی و شناسایی نرخ بیکاری و تاثیر آن بر گسترش فقر شهری در شهر بیرجند و همین طور بررسی و شناسایی ارتباط بین نرخ بیکاری و فقر شهری در محلات شهر بیرجند» است. نتایج تحقیق حاکی از این است که مردم این ساکنین به دلیل بیکاری و توان مالی پایین در محلاتی که بسیار فقر شهری به چشم می خورد، ساکن شده اند. تحقیق حاضر در زمینه (بررسی نرخ بیکاری شهر بیرجند و تاثیر آن بر فقر شهری) و باهدف فرضیات و مصاحبه‎ای که حاکی از رابطه مستقیم فقر و بیکاری است، انجام شده است. جمعیت نمونه این مصاحبه بین 20 نفر و 20 سوال بود که انجام شد. انتخاب نمونه برای انجام این تحقیق به روش تصادفی بوده است.
    کلیدواژگان: بیکاری، فقر شهری، نابرابری فضایی، عدالت اجتماعی، شهر بیرجند
  • انسیه بهزادفر*، سارا بهدانی، فاطمه خسروی صفحات 42-58

    بسیاری از محلات قدیمی شهر بیرجند با مشکلات و آسیب های زیادی روبه رو هستند که محله موسی بن جعفر(ع) از محلاتی به حساب می آید که بیشترین میزان جرایم و آسیب ها، علی الخصوص اعتیاد، بیکاری، دزدی، مسایل خانواده های دارای فرزند معلول و رفتارهای خشونت آمیز به خود اختصاص داده است. با توجه به آمارهایی که از دهه های اخیر به دست آمده است، پی می بریم که میزان جرایم و آسیب های اجتماعی در این محله تحت تاثیر وضعیت بد اقتصادی وتورم افزایش یافته و موجب ناامنی و افزایش چشمگیر فقر شده است. این امر موجب ازهم پاشیدگی نظام شهری و نظام سکونتی شهر و محله شده است؛ به عبارت دیگر مسایل و مشکلات اجتماعی ایجادشده در این محله تنها محدود به فضای بیرونی محله نیست بلکه نظام خانواده در روابط همبستگی آن ها را تحت فشار قرار می دهد و همین امر موجب می شود تا قشر جوان خانواده بیشترین آسیب پذیری را در این برهه زمانی داشته باشند. پژوهش حاضر که از نوع کاربردی است و ماهیت آن توصیفی-تحلیلی با شیوه گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و اینترنتی و پیمایشی (پرسشنامه ای) به این مسیله می پردازد که چه ارتباطی بین ویژگی های فردی و اجتماعی ساکنان بافت و فرسودگی کالبدی بافت محلات با افزایش میزان آسیب های اجتماعی در این محلات وجود دارد؟

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، جرم و جنایت، آسیب های اجتماعی، شهر بیرجند
  • حسین بلوچی*، رضا رضایی اصل، زهرا میری، فاطمه فامیلی صفحات 59-80
    شهر بیرجند در شرق کشور، به دلیل قرارگیری در کمربند خشکی و همچنین دارا نقش منطقه مرزی، نسبت به سایر مناطق کشور به دلیل دوری از پایتخت و همچنین استفاده از منابع در این مناطق و در برخی موارد استفاده از نامناسب امکانات و در تضاد این موضوع بالاست. بودن جمعیت به دلیل هجوم گسترده افراد روستانشین به شهرها برای کار یا زندگی، دارای جمعیت حاشیه نشین و زاغه نشین بیشتر است. این مسیله می تواند منجر به تخریب ظاهر شهری، ایجاد آسیب های اجتماعی و درعین حال از بین روحیه ساکنان و آسیب های احتمالی برای آینده شهری نیز به دنبال داشته باشد. در این مقاله سعی شده تا راه های برون رفت یا مقابله با این موضوع و یا ایجاد راهکارهای مناسب برای حل این مسیله و کمک به ساکنان شهری بیان شود. محدوده موردمطالعه این تحقیق، سه محله کارگران، جوادیه و موسی بن جعفر در شمال و شمال غرب شهر بیرجند است که به عنوان سکونتگاه های غیررسمی و مناطق حاشیه نشین می شوند. تحقیق حاضر از نظر هدف، از نوع تحقیقات کاربردی؛ از حیث ماهیت و روش انجام، توصیفی-تحلیلی و ازلحاظ شیوه جمع آوری اطلاعات، با استفاده از روش های میدانی به صورت حضور در محله است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که مهاجرت های روستا به شهری، ضعف توان مالی ساکنان منطقه به همراه ناتوانی در ساماندهی این وضعیت، باعث پیدایش شکل گیری حاشیه نشینی و بروز ناهنجاری های متعدد شده است. به طوری که از این خانواده ها از رنج و محرومیت رنج می برند، کم نیستند. مجموعه آن ها دارای امکانات بهداشتی، تفریحی و... هستند. در واقع، حاشیه نظر باعث ناامن شدن شهر بیرجند می شود و اگر این معضل ساماندهی نشود، بحران های غیرقابل حلی را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، مهاجرت، آسیب های اجتماعی، شهر بیرجند
  • علیرضا مرادی* صفحات 81-104
    مسیله و هدف

    امروزه یکی از شایع ترین مشکلات بهداشت عمومی در سراسر دنیا «خشونت خانگی» است که دربردارنده مولفه های کودک آزاری، همسر آزاری و بدرفتاری با سالمند است. خشونت خانگی عوارض و پیامدهای نامطلوب جسمانی و روانی بر زنان بزه دیده، فرزندان و جامعه نیز دارد که گاهی فرد خشونت گرا را نیز درگیر آن می کند؛ بنابراین پژوهش حاضر درصدد است تا به بررسی عوامل اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی موثر بر افزایش خشونت خانوادگی شهر بیرجند بپردازد.

    روش پژوهش:

    پژوهش حاضر، تحقیقی میدانی و کاربردی است. روش نمونه گیری نیز روش تصادفی ساده و ابزار گردآوری داده ها نیز پرسشنامه بوده است. جامعه آماری در این پژوهش، کلیه کارکنانی است که به بهداری استان مراجعه کرده اند و حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان 120 نفر در نظر گرفته شد. ضریب همبستگی دو آزمون 55 بوده و ضرایب همبستگی بین خرده آزمون های این پرسشنامه با نمره کل بین 72/0 تا 87/0 بود که بیانگر اعتبار بالای آن است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده و تحلیل های صورت گرفته از کدگذاری های باز و محوری وگزینشی می توان گفت که عوامل اقتصادی بر خشونت خانگی زنان در شهر بیرجند موثر بوده است. همچنین با بررسی های صورت گرفته، نتایج حاصل شده از تحقیق حاضر بیان می دارد که مهم ترین مولفه های اقتصادی موثر بر افزایش خشونت خانگی عبارت اند از: درآمد مردان، درآمد زنان، عدم اشتغال زنان، اسراف و تبذیر، مالکیت منزل مسکونی، مصرف گرایی است و لذا پیشنهاد می شود که دولت حمایت بیشتر از مردان شاغل با افزایش حقوق آنان در شرایط تورم‎زای کشور و تقویت کمک های خیرانه مساجد و مراکز خیریه برای خانواده هایی که مردان درآمد مکفی ندارند، در دستور کار قرار دهد.

    کلیدواژگان: اقتصادی، خشونت خانگی، بیرجند
  • وحید کیانی*، فاطمه علیشاهپور صفحات 105-119
    کشور ایران متشکل یافته از مجموعه فرهنگ های متنوع و مختلف بلوچ، کرد، آذری، فارس، عرب و... است. سکونت قومیت های ایرانی عمدتا در مناطق مرزی و هم جوار با کشور هم زبان خود، زمینه مناسبی را برای وقوع بحران های قومی فراهم می آورد. قوم بلوچ یکی از اقوام ایرانی است که طی یک قرن گذشته چالش های گسترده ای را با حکومت مرکزی ایران داشته که منجر به بروز و رشد اندیشه های واگرایانه در بین این گروه قومی شده است. تحقیق حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی و روش نمونه گیری هدفمند بر اساس جامعه آماری متخصصین دانشگاهی آشنا به مسایل سیاسی و اقتصادی قوم بلوچ و با هدف کاربردی به بررسی عوامل اقتصادی و سیاسی موثر بر واگرایی قوم بلوچ پرداخته است. نتایج تحقیق نشان داد که در بین عوامل سیاسی پنج عامل: 1- نوع نگرش حکومت به گروه قومی بلوچ 2- موقعیت جغرافیایی (مرزی) گروه قومی بلوچ 3- شیوه سازمان دهی سیاسی فضا (حکومت یکپارچه و متمرکز) بر فضای کشور ایران 4- تفاوت ایدیولوژی سیاسی و مذهبی حاکم بر کشور با گروه قومی بلوچ 5- نوع نظام سیاسی حاکم بر فضای کشور ایران بیشترین تاثیر را بر واگرایی قوم بلوچ داشته اند.
    کلیدواژگان: قومیت، عوامل سیاسی، ایران، قوم بلوچ
  • علی اکبر عرب پور* صفحات 120-152

    نزاع های دسته جمعی همواره یکی از منابع تهدیدکننده نظم و همبستگی اجتماعی جوامع روستایی و عشایری بوده است. لذا، هدف پژوهش حاضر شناسایی چالش های به کارگیری معتمدین محلی در پیشگیری از نزاع های دسته جمعی (موردمطالعه روستاهای نهبندان) است. ازآنجاکه قلمرو مکانی این پژوهش معطوف به روستاهای نهبندان است، جامعه این پژوهش در بخش کیفی عبارت است از معتدمان و ریش سفیدان روستاهای شهرستان نهبندان. نمونه گیری در بخش کیفی به صورت قضاوتی (هدفمند) انجام شده و مطالعه تا زمان دستیابی به اشباع نظری ادامه پیدا خواهد کرد و در این پژوهش با 12 نفر به اشباع رسید. روش انجام تحقیق حاضر از منظر هدف بنیادی و ازنظر رویکرد کیفی و استراتژی تحقیق تحلیل تم است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه است. در این پژوهش به جهت تحلیل مصاحبه های انجام شده، از روش تحلیل تم و از روش شناسی آترید استیرلینگ (2001) در قالب تم های پایه و سازنده استفاده شد. بر اساس نتایج پژوهش 42 تم اولیه و 7 تم سازنده (فردی، رسانه ای، دانش و آگاهی، نهادی و سازمانی، فرهنگی، ارتباطی و قانونی)؛ به عنوان چالش ها و موانع به کارگیری معتمدین در نزاعهای دسته جمعی در روستاهای نهبندان استخراج گردید. همچنین، مشخص گردید عامل دانش و آگاهی بیشترین تم کلیدی را در میان سایر تم ها دارد.

    کلیدواژگان: چالش ها، معتمدین محلی، نزاع های دسته جمعی
|
  • A Hassani Fork *, Elaha Tagleili, Fatemeh Abbasi Darmian Pages 9-41
    Poverty has always been an important issue that can be discussed, especially since its importance increased after the Islamic Revolution, so that a large part of people were covered by support institutions and organizations. Currently, unemployment is discussed as a problem in cities, which is considered the cause of lack of development. Unemployment is increasing rapidly in cities today. Poverty and unemployment are very important categories; At the same time, it has a significant speed and is still a problem that is not accepted in the society and is contrary to the general values that rule the society and is a sign of injustice in the context of the society, and it is known as the two main problems of the present and the future. With all the progress that the world has experienced in recent years, the issue of unemployment is still at the top of the economic and social issues of a large part of the world's countries. This issue has turned into a big crisis that upsets the balance of the society and causes many crises. The existence of the phenomenon of poverty and unemployment shows the necessity of a reform and revision in social policies and programs. The aim of the current research is to "investigate and identify the unemployment rate and its effect on the spread of urban poverty in Birjand city, as well as investigate and identify the relationship between unemployment rate and urban poverty in the neighborhoods of Birjand city". The results of the research indicate that the people of these residents have settled in areas where urban poverty is visible due to unemployment and low financial ability. The current research was conducted in the field of (investigation of the unemployment rate of Birjand city and its effect on urban poverty) with the aim of assumptions and interviews that indicate a direct relationship between poverty and unemployment. The sample population of this interview was between 20 people and 20 questions were conducted. The sample selection for this research was random.
    Keywords: unemployment, urban poverty, spatial inequality, Social Justice, Birjand city
  • Ansieh Behzadfar *, Sara Behdani, Fatemeh Khosravi Pages 42-58

    Many of the old neighborhoods of Birjand city are facing many problems and damages, and the neighborhood of Musa bin Jafar (AS) is considered to be one of the neighborhoods that has the highest amount of crimes and injuries, especially addiction, unemployment, theft, issues of families with disabled children, and violent behaviors. have given. According to the statistics obtained from recent decades, we find that the amount of crimes and social damages in this neighborhood has increased under the influence of the bad economic situation and inflation, which has caused insecurity and a significant increase in poverty. This has caused the disintegration of the urban system and the residential system of the city and neighborhood; In other words, the social issues and problems created in this neighborhood are not only limited to the outer space of the neighborhood, but the family system puts pressure on their solidarity relationships, and this causes the young family to be the most vulnerable at this time. The current research, which is of an applied type and its nature is descriptive-analytical, with the method of collecting information in the form of library and internet and survey (questionnaire), deals with the issue of what is the relationship between the personal and social characteristics of the residents of Baft and the physical wear and tear of the neighborhood fabric with the increase in the amount of social damage. Are there any in these areas?

    Keywords: dilapidated fabric, Crime, social damage, Birjand city
  • Hossein Balochi *, Reza Rezaei Assal, Zahra Miri, Fateme Family Pages 59-80
    The city of Birjand in the east of the country, due to its location in the land belt and also having the role of a border region, compared to other regions of the country due to its distance from the capital and also the use of resources in these areas and in some cases the use of inappropriate facilities and in contradiction to this issue is high Due to the widespread influx of rural people to the cities for work or life, the population has more marginalized and slum dwellers. This problem can lead to the destruction of the urban appearance, creating social damage and at the same time, it can lead to the morale of the residents and possible damage to the future of the city. In this article, an attempt has been made to find ways out or to deal with this issue or to create appropriate solutions to solve this issue and help urban residents. The study area of this research is three neighborhoods of workers, Jawadieh and Musa bin Jafar in the north and northwest of Birjand city, which are informal settlements and marginal areas. In terms of purpose, the current research is of the type of applied research; In terms of the nature and method of doing it, it is descriptive-analytical and in terms of the method of collecting information, it is using field methods in the form of presence in the neighborhood. The obtained results show that rural-to-urban migrations, the weak financial ability of the residents of the region, along with the inability to organize this situation, have caused the emergence of marginalization and the occurrence of numerous anomalies. So that there are not few of these families who suffer from suffering and deprivation. Their collection has health, recreational facilities, etc. In fact, the margin of opinion makes the city of Birjand unsafe, and if this problem is not organized, it will lead to unsolvable crises.
    Keywords: Marginalization, migration, social damage, Birjand city
  • Alireza Moradi * Pages 81-104

    Problem and goal:

    Today, one of the most common public health problems around the world is "domestic violence", which includes the components of child abuse, spousal abuse, and mistreatment of the elderly. Domestic violence has adverse physical and psychological effects on the victimized women, children and society, which sometimes involves the violent person as well. Therefore, the current research aims to investigate the economic, cultural and social factors affecting the increase in family violence in Birjand city.

    research method

    The current research is a field and applied research. The sampling method was a simple random method and the data collection tool was a questionnaire. The statistical population in this research is all the employees who referred to the provincial health department, and the sample size was considered to be 120 people based on the Karjesi and Morgan table. The correlation coefficient of the two tests was 55, and the correlation coefficients between the subtests of this questionnaire with a total score between 0.72 and 0.87, which indicates its high reliability.

    Findings and conclusions

    According to the results obtained and the analyzes made from the open, axial and selective coding, it can be said that economic factors have been effective on the domestic violence of women in Birjand city. Also, with the investigations, the results obtained from the present research state that the most important economic factors affecting the increase of domestic violence are: men's income, women's income, women's unemployment, extravagance and waste, ownership of a residential house, consumption and therefore it is suggested that the government should put more support for working men by increasing their salaries in the country's inflationary conditions and strengthening the charitable donations of mosques and charity centers for families whose men do not have sufficient income.

    Keywords: economic, Domestic Violence, Birjand
  • Vahid Kiani *, Fateme Alishahpour Pages 105-119
    The country of Iran is made up of diverse and different cultures of Baloch, Kurds, Azeri, Fars, Arabs, etc. The residence of Iranian ethnic groups mainly in the border areas and adjacent to their co-speaking country provides a suitable ground for the occurrence of ethnic crises. The Baloch tribe is one of the Iranian tribes that has had extensive challenges with the central government of Iran during the past century, which has led to the emergence and growth of divergent ideas among this ethnic group. The current research with a descriptive-analytical approach and a targeted sampling method based on the statistical community of academic experts familiar with the political and economic issues of the Baloch people and with a practical purpose, has investigated the economic and political factors affecting the divergence of the Baloch people. The results of the research showed that among the political factors, five factors: 1- The type of attitude of the government towards the Baloch ethnic group 2- Geographical (border) location of the Baloch ethnic group 3- The way of political organization of space (unified and centralized government) on the space of Iran 4- Difference The political and religious ideology ruling the country with the Baloch ethnic group 5- The type of political system ruling the country of Iran has had the greatest impact on the divergence of the Baloch people.
    Keywords: ethnicity, political factors, Iran, Baloch people
  • Ali Akbar Arabpour * Pages 120-152

    Mass conflicts have always been one of the threatening sources of social order and solidarity in rural and nomadic communities. Therefore, the aim of the current research is to identify the challenges of using local trustees in the prevention of collective conflicts (case study of Nehbandan villages). Since the geographical area of this research is focused on the villages of Nehbandan, the population of this research in the qualitative part is Motadaman and Rishsafidan villages of Nehbandan city. Sampling in the qualitative part was done in a judgmental (targeted) manner and the study will continue until theoretical saturation is reached, and in this research saturation was reached with 12 people. The method of conducting the present research is theme analysis from the perspective of the fundamental goal and from the qualitative approach and research strategy. The data collection tool is interview. In this research, in order to analyze the conducted interviews, the method of theme analysis and the methodology of Atrid Stirling (2001) were used in the form of basic and constructive themes. Based on the research results, 42 primary themes and 7 constructive themes (individual, media, knowledge and awareness, institutional and organizational, cultural, communication and legal); It was extracted as the challenges and obstacles of the use of trustees in collective conflicts in the villages of Nehbandan. Also, it was found that the factor of knowledge and awareness has the most key themes among other themes.

    Keywords: challenges, local trustees, Collective strife